Historie

Kristelig Folkeparti stilte liste i Sarpsborg for første gang i 1913. Ifølge avisreferatene møtte det opp «ca 70 stemmeberettigede – hvorav flere kvinner» på møtet hvor valglista ble satt opp. Det lokale KrF partiet ville innføre kommunal alderspensjon og i skolepolitikken ville Sarpsborg KrF kjempe for gratis skolemateriell. Lokalpartiet sa også klart i fra at det ville «motarbeide rusdrikkhandelen» og «gå i mot kinomategrafene slik de for tiden driver» og ellers «motarbeide all annen fordervelig forlystelse». KrF fikk 6 representanter i de tre første periodene i Sarpsborg bystyre. Ved direkte valg til skolestyret i 1919 ble KrF det nest største partiet i Sarpsborg. Det første lokale kvinnelag i KrF ble stiftet i Sarpsborg i 1937.

Da landspartiet til KrF ble etablert i Bergen i 1938 ble Birger Kronhaug fra Sarpsborg valgt inn i det første landsstyret for Kristelig Folkeparti.

Den 11. august 1945 ble fylkeslaget til Østfold KrF konstituert på et møte i Sarpsborg. Bernt Fjell fra Sarpsborg ble valgt til KrFs første fylkesformann i Østfold. Fylkeslagets første vedtekter ble utarbeidet av Bertil Kronhaug fra Sarpsborg, Karl Bjørnland fra Tune og Peder Svenningsen fra Skjeberg. Den 3. september 1945 ble Østfolds første stortingsnominasjonsmøte avholdt i Sarpsborg. KrF fikk 17.129 stemmer i Østfold ved stortingsvalget i 1945. Helt siden den gang har KrF vært representert på Stortinget for Østfold. I 1946 ble fru Dagmar Bang fra Sarpsborg den første formannen i Østfold KrFs fylkeskvinnelag.  Året etter ble det landsdekkende kvinnelaget stiftet i Oslo.

Etter annen verdenskrig har oppslutningen til Sarpsborg KrF i lokalvalg vært omtrent på landsgjennomsnittlig nivå. Feks da KrF på landsbasis fikk 11.5 prosent oppslutning i kommunestyrevalget 1975 var oppslutningen om KrF lokalt i kommunene Sarpsborg, Tune, Skjeberg og Varteig totalt 3352 av 24533 stemmer. Blant de sammenslåtte kommunene er det i Varteig at KrFs oppslutning har vært størst. Ole Larsen Småberg var ordfører i Varteig fra 1980 til 1987, fordi KrF var det største partiet på borgerlig side. KrF har dessuten bært preg av at retting av listene har vært en utbredt «sport» ved valgene i Varteig. Ved kommunevalget i 2007 fikk KrF 1455 stemmer eller 6,7 prosent av stemmene i Sarpsborg.

Kilde: Kristelig Folkepartis historie 1933-1983, Samling om verdier, 1985.
Varteig kommune, fra begynnelse til slutt, 1861-1991

Bystyresalen Sarpsborg kommune

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s